De tuin van Epicurus

“You should always have a new book in your library, a full bottle in your cellar, and a fresh flower in your garden.” Epicurus

Je kunt van alles zeggen over de Grieken, maar creatief zijn ze wel. Zowel met belasting betalen in eigen land als het innen van betalingen uit andere landen. Zo heeft de Griekse regering onlangs ge-eist dat Duitsland alsnog aan haar herstelbetalingen zou moeten voldoen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. De betalingen zijn door de Griekse minister van Financiën becijfert op 278 miljard euro en ondanks dat Duitsland de discussie in de doofpot probeert te stoppen heeft de Griekse premier gedreigd met inbeslaglegging van Duits onroerend goed als er geen oplossing komt.

Een interessante stap op het schaakbord van internationale schuld. Zowel schuld in financiële zin als morele zin. Grote schuld geeft macht, en de Grieken begrijpen dit maar al te goed. Het getouwtrek zal dus nog wel even doorgaan en in de tussentijd kan Griekenland zich bezinnen op een nieuwe troef.

Want is Griekenland niet de bakermat van de Europese beschaving? Gaat Europa niet prat op haar morele superieuriteit vanwege haar democratisch bestel, ooit bedacht en ingevoerd door onze Griekse voorvaders? En wie dacht dat coachen een modern fenomeen is heeft het mis. Socrates, de “vroedvrouw” voor mannen zoals hij zichzelf noemde, liet mannen middels een Socratisch gesprek bevallen van ideeën die daarvoor nog onzichtbaar in ontwikkeling waren in de jonge breinen.

En dat is nog niet alles. Wat te denken van de stelling van Pythagoras, en vele andere wiskundige theorieën? Ik ben geen econoom dus durf niet te berekenen wat we moeten betalen als we de achterstallige auteursrechten en patenten zouden moeten terugbetalen aan de Grieken, maar ik durf te wedden dat de 278 miljard ver wordt overschreden. Mijn tip dus aan Premier Tsipras is om groter te denken en verder terug te gaan in de tijd en daarnaast met terugwerkende kracht het rentepercentage flink op te schroeven; dan komt het vast nog wel goed met de schatkist in Griekenland.

Je zou zeggen;  dit gaat niet gebeuren. Maar volgens het recentelijk verschenen boek “dit kan niet waar zijn”  van Joris Luijendijk gebeuren er in de financiële wereld wel meer zaken waarvan je niet gelooft dat het waar is, dus met belangstelling kijk ik de toekomstige ontwikkelingen tegemoet.

Soms echter, ben ik er even klaar mee. Dan volg ik het nieuws even niet. Lees ik niet over de Griekse schuldenlast, of over vluchtelingen die verdrinken op de Middellandse zee, of Jihadstrijders die in Syrie hun beloofde land zien. Dan trek ik me liever terug op een rustige plek en geniet, onder het genot van een hapje en een drankje van de natuur, en plant plantjes die liefde, voeding en zon nodig hebben om groot te worden.

Epicurus, een Griekse filosoof dacht er net zo over. Hij was het gekrakeel in Athene zat en besloot de tuin van Epicurus te stichten. Een ommuurde tuin, net buiten de stad, waar iedereen (ook vrouwen en slaven) welkom was om met elkaar te filosoferen. Vriendschap vond hij een van de belangrijkste zaken in het leven, dus hij nodigde met regelmaat vrienden uit om met elkaar in gesprek te gaan, met een goed glas wijn en lokaal voedsel.

EpicurusIk zie er wel wat in, zo’n mooie tuin, en dan in de buurt van Deventer. Waar we op een zomeravond met een aantal mensen bij elkaar komen en het gesprek aangaan. Daarom bij deze de uitnodiging om op 12 juni langs te komen in de -voor die gelegenheid omgedoopte- tuin van Epicurus. De agenda wordt dit keer bepaald door de deelnemers dus iedereen die iets wil delen over lokale initiatieven of mooie persoonlijke dromen is van harte welkom. Luisteren en meepraten mag natuurlijk ook. Van premier tot vluchteling, van bankdirecteur tot vrijheidsstrijders.

Waar: Hof van Twello

Tijd: 18:30, vooraf borrel op de Fabriek

Kosten: 20 euro

Voorlopige agenda:

Mark Verheijde – Wij zijn de overheid. Een alternatief idee voor het basisinkomen.

Pieter Parmentier – Heilig wonen. Een mooi idee over samenwonen.

Iris Moonen – Gekke Henkies. Ik ben toch niet gek?

Bronnen:

1 http://nos.nl/artikel/2028914-athene-verwacht-278-miljard-aan-duitse-herstelbetalingen.html

2 http://wereldwijs-filosoferen.nl/socratische-gesprekken/wat-is-een-socratisch-gesprek-2

3 https://www.youtube.com/watch?v=fvf6kklOGWQ

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.