How to survive capitalism in the 21st century (1)

Deel 1: A map of the world that does not include Utopia is not even worth glancing at.” Oscar Wilde

Ok, ik geef het toe. Ik ben één van die Nederlanders die trouw naar Utopia kijkt. Omdat ik gefascineerd ben door de groepsprocessen die daar plaats vinden, maar ook omdat ik oprecht benieuwd ben hoe het Utopia van de 21ste eeuw eruit zal gaan zien.

Niet geheel verrassend, maar toch best wel jammer is dat Utopia steeds meer een kopie wordt van de “buitenwereld”, een wereld waarin geld, winst maken en belastingen een belangrijke rol spelen.

Ik vind dit een gemiste kans en pleit daarom voor een Utopia 2.0. Een Utopia dat niet terugvalt op het huidige economische systeem maar een Utopia dat een doorkijk geeft naar een (mogelijk) toekomstig economisch model.

Dat toekomstig model wordt waarschijnlijk overheerst door robots. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat er door robotisering en automatisering mogelijk 2 tot 3 miljoen banen verdwijnen in Nederland. Ook Asscher uitte onlangs zijn zorg dat de komende decennia de werkloosheid, met name in de laagbetaalde sectoren, zal toenemen.

Maar robotisering is niet de enige oorzaak van minder werk in de toekomst. Volgens Jeremy Rifkin stevenen wij in rap tempo af op de “zero-marginal cost society”. In deze samenleving worden de marginale kosten vrijwel tot nul gereduceerd. Kenmerken van deze “zero-marginal cost society” zijn volgens Rifkin: extreme productiviteit, minimale marginale kosten, laterale in plaats van gecentraliseerde macht, co-productie, de deel-en hergebruik economie, en “the internet of things.”

Door de inzet van robots en sensoren kun je extreme productiviteit bereiken; door het gebruik van internet en bijbehorende communicatiemiddelen wordt macht steeds meer gedecentraliseerd, daarnaast kan het co-productie stimuleren en natuurlijk ook de deel-en hergebruikeconomie. Last but least wordt het internet steeds “fysieker” van aard; het gaat niet meer alleen om het delen van kennis, maar met behulp van nieuwe tools en applicaties kun je nu ook middels internet je eigen producten printen (middels de 3d-printer) of je left-over energie verkopen in het geval dat je je eigen energie opwekt.

Studeren hoeft in de toekomst ook niet meer veel geld te kosten. Via platforms als coursera kun je binnen nu en een paar jaar je master halen voor 1000 dollar en shoppen voor kennis op de beste universiteiten ter wereld.

Een mooi vooruitzicht. Je kunt steeds meer krijgen en je hoeft er steeds minder voor te betalen. De keerzijde van de medaille is dat de vraag naar nieuwe producten waarschijnlijk ook steeds kleiner zal worden omdat je met een goed design, een 3-D printer en de juiste grondstoffen veel dingen vanuit je luie stoel kunt printen. Of je leent ze via peerby. De oude economie lijkt dus te verdwijnen;  het traditionele kapitalisme ligt aan de “life-line”.

En dat lijkt mij nou een mooi uitgangspunt voor Utopia 2.0. Want hoe gaan we met onze vrije tijd om als er minder (betaald) werk is? En niet te vergeten, wat doen we met onze “oude” economie, want of we nou willen of niet, velen van ons staan nog met één been in het oude systeem, inclusief de schulden die hierbij horen. Onze hypotheek, de studieschuld, de zorgverzekering. Enerzijds zijn het maar digitale getallen in computers, anderzijds is deze schuldenlast een tikkende tijdbom. De naderende groei van de werkloosheid en de krimpende economie kunnen daarom op individueel niveau maar ook op landenniveau tot verlammende situaties leiden.

Glancing at Utopia

Glancing at Utopia

Ik zou best een jaar willen opgeven om in Utopia 2.0 te zitten en deze uitdagingen bij de lurven te pakken en innovatieve oplossingen te verzinnen.

Wie gaat er mee?

 
 
 
 
 
 
 
 

Bronnen:

1 http://nos.nl/artikel/704904-robot-bedreigt-tot-3-miljoen-banen.html

2 http://nos.nl/artikel/704110-asscher-robots-pikken-banen-in.html

3 http://us.macmillan.com/thezeromarginalcostsociety/jeremyrifkin

4 https://www.coursera.org/

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs en activiteiten? Geef je dan op voor mijn nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar Floor.Weijman@FloraPM.nl

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.