Recensie: Natural Capitalism

Ik ben altijd fan van boeken waarbij je je voelt als een verrijkt mens als je het uit hebt. Het boek Natural Capitalism is er daar één van. Het boek Natural Capitalism geeft een leidraad voor de “next industrial revolution”, ofwel de wereld na het huidige industriële tijdperk.

De huidige industriële revolutie, die op haar laatste benen lijkt te staan, stond voornamelijk in het teken van het “Growthmania” paradigma. Een heilig geloof in de postieve effecten van economische groei, technologische ontwikkelingen, en een overvloed aan natuurlijke en menselijke hulpbronnen was verantwoordelijk voor een enorme productiestijging. Groei en consumptie werd een heilige missie en resulteerde in 1948 zelfs in de niet mis te opdracht aan het Amerikaans volk. Zie hieronder het citaat van Victor Lebow…

Schermafbeelding 2013-12-10 om 15.07.35

Natuur, milieu en eco-systemen speelde in deze visie geen rol. Misschien ook geen wonder, want er woonden in die tijd slechts 2.5 miljoen zielen op de wereld dus ruimte en resources leken in overvloed aanwezig te zijn.

Nu echter zijn we de 7 miljard mensen gepasseerd en gaan we naar de 10 miljard inwoners toe. Daarna lijkt de wereldbevolking zich te stabiliseren, zoals u kunt zien op de briljante TED talk van Hans Rosling. De huidige industriële revolutie waarbij het neo-kapitalisme de grondslag vormt kan niet meer voorzien in deze groei en de bijbehorende schaarste en daarom pleiten de auteurs van Natural Capitalism voor een alternatief economisch groeimodel.

Het uitgangspunt van Natural Capitalism is dat zakelijke belangen en milieubelangen met elkaar geïntegreerd worden, zodat bedrijven aan de wensen van hun klant kunnen voldoen, genoeg winst kunnen maken en tegelijkertijd een positieve bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van milieuprobemen.

De belangrijkste principes van dit nieuwe groeiparadigme zijn de volgende:

1. Verhoog de productiviteit van resources drastisch.
2. Vernieuw de industrie door haar op biologische principes te grondvesten.
3. Creëer een economie op basis van dienstverlening door het aanbieden van diensten in plaats van producten.
4. Investeer in de groei van het aanwezige natuurlijk kapitaal; de basis voor de overvloedige diensten en de welvaart die toekomstige ecosystemen ons zullen leveren.

Deze principes worden uitvoerig geillustreerd door vele real-life voorbeelden waardoor je echt gegrepen wordt door de mogelijkheden, de uitdagingen en de noodzaak van de nieuwe revolutie.

Het mooie van het boek is dat het haar principes ook weet uit te werken naar een sociale versie. Uiteindelijk gaat het ook over het menselijk eco-systeem en ook daar is innovatie mogelijk als je de principes van het natuurlijk kapitalisme als uitgangspunt neemt. De stad Curibita in Brazilie wordt als voorbeeld genomen. Deze stad, destijds geleid door Lerner, een jonge, informele, praktische burgemeester met het “hart van een technocraat en de ziel van een dichter” streefde naar een groene en sociale stad door op een andere manier van samenleven te kijken:

“even a task as mowing the parks’ reflects the goal of an integral philosophy: Instead of running noisy, smelly,oil consuming mowing machines a municipal shepherd moves its flock of thirty sheep as needed. In due course, the wool and sheep are recycled, turning surpluss grass into more income for social programms.”

Een optimale inzet van ons Natuurlijk en Menselijk Kapitaal waarbij we ook nog eens investeren in eco-systemen klinkt natuurlijk als een idealistische droom. Echter, dit boek laat zien dat dromen waar kunnen worden, als je maar bereid bent om op een andere manier naar de wereld te kijken. Met een beetje creativiteit en lef volgen de duurzame innovaties dan vanzelf.

Schermafbeelding 2013-12-12 om 09.07.44
Waar ik echt blij van wordt is dat de principes van dit boek, ondanks dat het al in 1999 is geschreven, alleen maar aan kracht winnen. Juist nu, in een tijd van crisis nemen mensen een pas op de plaats en zijn bereid om na te denken over hetgeen dat
echt belangrijk is op deze wereld. En alhoewel de politiek het nog met name heeft over banen, banen, banen is er gelukkig ook een groeiende groep mensen en organisaties die vinden dat een groeiende economie samen moet gaan met een vergroenende economie.

Natural Capitalism is een boek naar mijn hart. Ik zal er mij de komende tijd zeker door laten inspireren in mijn werk en kan anderen die al wel, of nog niet met duurzaamheid bezig zijn, zeker aanbevelen om dit boek in de vakantie door te lezen. Het nieuwe jaar begint dan alvast zeker vol met duurzame inspiratie!

Gegevens van het boek
Natural Capitalism. The Next Industrial Revolution. Paul Hawken en Amory Lovins. 2010. ISBN10 1844071707. Uitgeverij: Taylor & Francis Ltd. 448 pagina’s. Prijs: +/- 21 euro

Ted tak van Hans Rosling http://www.ted.com/talks/hans_rosling_religions_and_babies.html

 

Op zoek naar meer inspiratie?

Zoekt u meer inspiratie over hoe u duurzaamheid kunt integreren in uw onderneming aan de hand van vernieuwende economische paradigma’s? Neem contact op met FloraPM. Ik organiseer met regelmaat workshops en masterclasses op dit gebied, of kan speciaal voor uw organisatie een programma op maat verzorgen.

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs en activiteiten? Geef u dan op voor mijn nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar Floor.Weijman@FloraPM.nl

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.